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With IRS Revenue Ruling 2023-2, the IRS is attempting to eliminate a position trumpeted by certain estate and gift
tax practitioners and commenters since 2002.

In 2002, certain practitioners and commenters began to argue that a trust which is excluded from a decedent’s
taxable estate still received a step up in basis for capital gains tax purposes if the trust was a “grantor” trust for
income tax purposes at the time of the grantor’'s death. The result would be that the appreciated assets in the trust
would have their cost basis stepped up to the fair market value as of the date of death while still not being subject
to estate tax. If assets were sold the day after the date of death, assets could pass both income tax and estate tax
free to the trust beneficiaries. The position was supported by Private Letter Ruling 201245006. However, Private
Letter Rulings cannot be relied on by anyone other than the taxpayer who submitted the request.

In Revenue Ruling 2022-3 released in March of 2022, the IRS indicated it would not issue further rulings or
determination letters on the subject. And now a year later, the IRS has taken a clear position in new Revenue
Ruling 2023-2. This new Revenue Ruling states the IRS position that assets owned in a grantor trust that is
excluded from the grantor’s taxable estate do not fall within the meaning of property received by “bequest, devise
or inheritance” or “by the decedent’s estate” in section 1014 of the Internal Revenue Code and are therefore not
entitled to an adjusted tax basis.

A Revenue Ruling is binding on the IRS and can be relied upon by a taxpayer but Revenue Rulings are not binding
on the Tax Court or any other Courts as they are simply a statement of the IRS position.

The practical effect of the Revenue Ruling is that Executors and Trustees who wish to report a step up in basis for
assets in a grantor trust not otherwise included in the grantor’s taxable estate must disclose that they are taking a
position contrary to substantial authority which may increase the penalties available to the IRS. It also means that
a taxpayer would have to challenge the Revenue Ruling in a courtroom as opposed to dealing with the issue on
audit or directly with the IRS.

If you have any questions, please contact your Cummings & Lockwood LLC Private Clients Attorney.
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